logo

Χρονικές αναμονές και εξαιρέσεις νοσοκομειακών προγραμμάτων

Ένα πολύ σημαντικό και λεπτό θέμα στην ασφάλεια υγείας, το οποίο θα πρέπει να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε στη σύναψη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, είναι οι χρονικές αναμονές και εξαιρέσεις του προγράμματος που θα επιλέξετε. Η κάλυψη της υγείας σας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης δεν ισχύει από την πρώτη μέρα και για όλα τα θέματα υγείας, κάτι το οποίο θεωρείται πολλές φορές ψιλά γράμματα για τους ασφαλισμένους. Γι’αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι περιλαμβάνει και κυρίως τι δεν περιλαμβάνει το πρόγραμμα υγείας σας, ώστε να μην βρεθείτε εξ απροόπτου όταν θα χρειαστείτε το συμβόλαιο σας.

Εξαιρέσεις

Αρχικά, υπάρχουν οι εξαιρέσεις οι οποίες είναι γενικές για όλους τους υποψήφιους ασφαλισμένους. Πρόκειται για συγκεκριμένα θέματα τα οποία δεν καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται: η απόπειρα αυτοκτονίας και ο αυτοτραυματισμός, η συμμετοχή σε στρατιωτικά γυμνάσια των Ενόπλων Δυνάμεων, οι συγγενείς παθήσεις, δηλαδή οι εκ γενετής ανωμαλίες και παθήσεις, η διάγνωση, θεραπεία και χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση στειρότητας και για γονιμοποίηση, η ανάρρωση και γηριατρική θεραπεία, οι διανοητικές, νευροφυτικές διαταραχές και ψυχιατρικές παθήσεις ή ασθένειες, οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής (εκτός αν κρίνονται απαραίτητες συνεπεία ατυχήματος), οι θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις για θέματα παχυσαρκίας, το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας – AIDS, η θεραπεία ή εγχείρηση για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών των οφθαλμών, η οδοντιατρική ή χειρουργική θεραπεία στα δόντια, φατνία και ούλα, τα έξοδα αγοράς και τοποθέτησης τεχνιτών προσθετικών τμημάτων του σώματος, διορθωτικών συσκευών και υποβοηθητικών της λειτουργίας αυτών μηχανημάτων (αλλά καλύπτονται κανονικά μόσχευμα κερατοειδούς, ενδοφακός, μόσχευμα αρτηριών βαλβίδας της καρδιάς, βηματοδότης, απεινιδωτής και υλικά οστεοσύνθεσης).

Χρονικές αναμονές

Εκτός από τις εξαιρέσεις, υπάρχουν οι χρονικές αναμονές του νοσοκομειακού προγράμματος. Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ορισμένα ιατρικά θέματα, τα οποία ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους και για τα οποία η κάλυψη ισχύει μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, η κάλυψη για ασθένεια που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά ισχύει μετά από τριάντα ημέρες, ενώ η κάλυψη νοσοκομειακής περίθαλψης σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει μετά από έξι μήνες. Μετά την παρέλευση ενός έτους καλύπτονται οι προγενέστερες σωματικές βλάβες ή ασθένειες που προϋπήρχαν της ασφάλισης και δεν ήταν γνωστές στον ασφαλισμένο, η θεραπεία ή εγχείρηση των αμυγδαλών ή των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), της κήλης και των γεννητικών οργάνων της γυναίκας και οι επιπλοκές τους. Η θεραπεία ή εγχείρηση μηνίσκων, η ρήξη συνδέσμων γόνατος και οι επιπλοκές τους καλύπτονται μετά από ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με το νοσοκομειακό πρόγραμμα που θα επιλέξετε. Επίσης, μετά από την πάροδο δύο ετών από την έναρξη του συμβολαίου καλύπτονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα δακτυλίου, οι κιρσοί, το ρινικό διάφραγμα, η κήλη μεσοσπονδυλίων δίσκων, οι ρευματικές και εκφυλιστικές παθήσεις των οστών, των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων, η αφαίρεση σπίλων, θηλωμάτων και μυρμηγκιών, καθώς και η κύηση, η αποβολή και η απόξεση και οι επιπλοκές τους.

Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η σωστή διαχείριση και αξιολόγηση προϋπάρχουσων παθήσεων και ασθενειών. Σε περίπτωση που προϋπάρχει κάποιο θέμα υγείας, δηλώνεται στην ασφαλιστική εταιρεία και αξιολογείται αναλόγως. Μπορεί να θεωρηθεί ως μη αξιολογήσιμο ή να προστεθεί κάποια χρονική αναμονή ή εξαίρεση για το συγκεκριμένο. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς κατά την έναρξη της ασφάλισης, προκειμένου να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα για το οποίο δεν θα καλυφθείτε στο μέλλον. Έτσι, θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα μπορούμε να διαχειριστούμε από κοινού τη δύσκολη εκείνη στιγμή, βρίσκοντας τη καλύτερη δυνατή λύση.

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα λάβετε την απόφαση να ασφαλιστείτε με κάποιο πρόγραμμα υγείας και όσο δεν αντιμετωπίζετε ακόμα κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, αυτό είναι υπέρ σας. Κερδίστε την αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα στην ασφάλιση σας και εξασφαλίστε μια μακροχρόνια κάλυψη χωρίς επιπλέον εξαιρέσεις.

Δωρεάν προσφορά ασφάλισης υγείας

Γιάννης Εμμανουήλ Ασφαλιστικός Πράκτορας Υγείας
Αναπαραγωγή Βίντεο
Γιάννης Εμμανουήλ Ασφαλιστικός Πράκτορας Υγείας
Αναπαραγωγή Βίντεο

Γιάννης Εμμανουήλ

Co-Founder Asfaleia-Ygeias.com

Ζούμε σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διακρίνεται από συνεχείς αλλαγές σε κοινωνικοοικονομικές δομές και συνθήκες, καθώς και νέα δεδομένα στον κλάδο – δημόσιας και ιδιωτικής – ασφάλισης. Με τη συνεχή γνώση και την εμπειρία δέκα ετών, έχω θεμελιώσει την επαγγελματική μου φιλοσοφία πάνω στο τρίπτυχο:

  • Φερεγγυότητα και αξιοπιστία της ασφαλιστικής εταιρείας.
  • Εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και επαγγελματισμός ασφαλιστικού συμβούλου.
  • Σωστή διαχείριση και αξιοποίηση ενός μέσο-μακροπρόθεσμα βιώσιμου ασφαλιστικού προγράμματος.

Με υπευθυνότητα και διαχρονικότητα υπηρετώ καθημερινά αυτή τη φιλοσοφία, έχοντας σαν στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων με άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες τους και καλλιεργώντας μακροχρόνιες ανθρωποκεντρικές σχέσεις.

Διαμορφώστε το πρόγραμμα υγείας που σας ταιριάζει

Δωρεάν προσφορά ασφάλισης υγείας